Miten Mobilat auttaa?
Miten Mobilat toimii?
Miten Mobilatia
käytetään?
Missä kipu on?
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Tällä sivulla kerrotaan tarkemmin, miten Mobilat vaikuttaa. Yleistietoa Mobilatin käytöstä löytyy Miten Mobilatia käytetään -sivulta.

Mobilat

Mobilatia levitetään hoidettavan alueen iholle. Vaikutus on paikallinen, eikä Mobilat näin ollen rasita elimistöä yhtä paljon kuin suun kautta otettavat särkylääkkeet. Alla on selitetty yksityiskohtaisemmin, miten Mobilat toimii ja mihin sen teho perustuu.

Vaikuttavat aineet

Mobilatin vaikuttavina aineina ovat salisyylihappo, kortikosteroidit ja mukopolysakkaridipolysulfaatti. Mobilatin kipua lievittävä ja turvotusta vähentävä ominaisuus perustuu nimenomaan näiden aineiden yhteisvaikutukseen. Lisätietoja Mobilatista löytyy kokonaisuudesta Hyvä tietää Mobilatista.

Imeytyminen

Mobilatia levitetään hoidettavalle alueelle, jolloin vaikuttavat aineet imeytyvät ihonalaiskudoksiin. Emulsiovoiteen lääkeaineiden imeytymistä voidaan edistää okkluusiosidoksella, jolloin Mobilat emulsiovoidetta annostellaan hengittämättömän sidoksen alle. Tällöin iho kostuu ja imeytyminen tehostuu. Mitään geeliä ei saa sen sisältämän alkoholin takia annostella sidosten alle. Tämä koskee myös Mobilat-geeliä sen sisältämän alkoholin (isopropanoli) vuoksi. Yksityiskohtaiset ohjeet okkluusiosidoksen tekemisestä löytyvät Miten Mobilatia käytetään? -osiosta.

Vaikutukset elimistössä

Kipu ja turvotus johtuvat yleisimmin kudoksessa olevasta tulehdusreaktiosta. Mobilatin vaikuttavat aineet toimivat tulehduksenvastaisesti useamman eri mekanismin kautta. Tulehduksen parantuessa kipu lievittyy, aineenvaihdunta normalisoituu, turvotus vähenee ja kudoksen paraneminen edistyy.

Salisyylihapolla ja kortikosteroideilla tulehduksenvastainen vaikutus välittyy pääasiassa prostaglandiinisynteesin eston kautta. Vaikutusmekanismi on sama kuin suurimmalla osalla suun kautta otettavista tulehduskipulääkkeistä.

Mukopolysakkaridipolysulfaatti vaikuttaa elimistössä antitromboottisesti, eli tukoksia liuottaen ja estäen. Tällöin vamman ja tulehduksen aiheuttamat mikrotukokset esimerkiksi hiussuonissa liukenevat ja niiden uusiutumista voidaan estää. Mukopolysakkaridipolysulfaattia esiintyy elimistössä normaalistikin ja se vaikuttaa mm. kudoksen vedensitomiskykyyn. Näiden tekijöiden kautta Mobilatilla on suotuisa vaikutus hoidettavan kudoksen aineenvaihduntaan ja nesteiden kuljetukseen kudoksessa. Näin turvotus vähenee, aineenvaihdunta normalisoituu ja sitä kautta kipu lievittyy.

Sivun yläreunaan >