Mobilat
Miten Mobilat auttaa?
Missä kipu on?
Niska
Olka
Ranne
Kyynärpää
Selkä
Reisi
Polvi
Sääri
Nilkka
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Tällä sivulla kerrotaan selkäkipujen synnystä, vammojen ennaltaehkäisystä sekä hoidosta venyttelyohjeineen. Missä kipu on -linkistä tai kuvasta pääsee tarkastelemaan myös muita kehon kipupisteitä.

Yleistietoa siitä, Miten Mobilatia käytetään ja Miten Mobilat toimii, löytyy Miten Mobilat auttaa -sivuilta.

Vamman synty
Hoito ja venyttelyohjeet
Ennaltaehkäisy


Vamman synty

Akuutti selkäkipu alkaa yleensä äkillisesti nosto- tai kiertoliikkeen seurauksena. Noidannuoleksi kutsuttua kiputilaa seuraa selkälihasten kramppi. Kaikki liikkeet lisäävät kipua.

Joskus selkäkivut alkavat pikkuhiljaa selän toiminnallisuuden alentuessa ja lihasvoiman heiketessä liikkumattomuuden, jatkuvan istumisen tai toistuvan selän ylikuormittumisen seurauksena.


Kaikista golfareista yli 75% kärsii jossakin peliuransa vaiheessa selkäkivuista.

Hoito ja venyttelyohjeet

Olipa vaiva alkanut äkillisesti tai pikkuhiljaa, hoitona on alkuvaiheessa aina kivun lievittäminen lääkityksellä ja levolla. Paikallishoitona voidaan käyttää selkään levitettävää särkyvoidetta. Kipua voi lievittää myös kylmäpakkauksella. Kireiden lihasten rentouttamiseksi kannattaa käydä lattialle selinmakuulle ja nostaa jalat sohvalle tai tuolille. Lisätietoja Mobilatista ja paikallishoidosta löytyy Miten Mobilat auttaa
-sivuilta.

Akuutin kivun hellittäessä tulisi aloittaa varovainen liikunta. Kävely ja normaalit päivittäiset toimet tulisi tehdä kivun sallimissa rajoissa. Pitkiä istumis- ja seisomisjaksoja pitäisi välttää. Liikunnan voi aloittaa rauhallisilla alavartalon ja keski- ja yläselän lihasten venytys- ja liikkuvuusharjoituksilla.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Selän hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Sivun yläreunaan >


EnnaltaehkäisyKevyempienkin kuormien nostamisessa väärä asento voi aiheuttaa kipua.
Vartalon lihasten voiman, kestävyyden ja joustavuuden kehittäminen vähentävät ja ennaltaehkäisevät selkävaivojen syntyä. Vatsa- ja selkälihasten säännöllinen harjoittaminen parantaa ryhtiä ja vartalon hallintaa. Reisien ja lantion alueen lihasten joustavuuden ylläpitäminen ja lisääminen vähentävät selkään kohdistuvaa kuormitusta.Sivun yläreunaan >