Mobilat
Miten Mobilat auttaa?
Missä kipu on?
Niska
Olka
Ranne
Kyynärpää
Selkä
Reisi
Polvi
Sääri
Nilkka
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Tällä sivulla kerrotaan ranteen kipujen synnystä, vammojen ennaltaehkäisystä sekä hoidosta venyttelyohjeineen. Missä kipu on -linkistä tai kuvasta pääsee tarkastelemaan myös muita kehon kipupisteitä.

Yleistietoa siitä, Miten Mobilatia käytetään ja Miten Mobilat toimii, löytyy Miten Mobilat auttaa -sivuilta.

Vamman synty
Hoito ja venyttelyohjeet
Ennaltaehkäisy


Vamman synty

Ranne voi kipeytyä staattisen työn tai pakkotahtisen liikkeen seurauksena, jolloin tavallisin kipeytymisen syy on usein rannetta liikuttavien lihasten jännetupentulehdus. Kaatuminen ranteen päälle saattaa aiheuttaa ranneluiden jänteiden venähdyksen tai repeämisen.
Hiirityöskentely kuormittaa rannetta liikuttavien lihasten jänteitä.


Hoito ja venyttelyohjeet

Äkillisen eli akuutin ranteen kiputilan hoitona on lepo, kylmähoito sekä lääkitys tulehdusta alentavilla kipulääkkeillä tai paikallisesti särkyvoiteella. Lisätietoja paikallishoidosta löytyy sivuilta Miten Mobilat auttaa.

Kivun ja tulehduksen vähentyessä aloitetaan rannetta liikuttavien lihasten asteittainen lihasharjoittelu ja venyttely.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Kyynärpään ja ranteen hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Sivun yläreunaan >Kipeytyneen ranteen hoitoa voi tehostaa okkluusiosidoksella.


Ennaltaehkäisy

Rannetta liikuttavien lihasten aktiivinen harjoitus ja kyynärvarren lihasten joustavuuden ylläpitäminen venyttelyharjoituksilla ennaltaehkäisevät ranteen vaivojen syntyä.

Työergonomia parantuu hankkimalla tarvittavat rannetta tukevat apuvälineet. Työn tauottaminen on tärkeää. Taukojen aikana kannattaa rentouttaa ja ravistella käsiä. Näin yläraajan verenkierto paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu ja samalla ranteen ylikuormittuminen vähenee.

Sivun yläreunaan >