Mobilat
Miten Mobilat auttaa?
Missä kipu on?
Niska
Olka
Ranne
Kyynärpää
Selkä
Reisi
Polvi
Sääri
Nilkka
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Tällä sivulla kerrotaan polvikipujen synnystä, vammojen ennaltaehkäisystä sekä hoidosta venyttelyohjeineen. Missä kipu on -linkistä tai kuvasta pääsee tarkastelemaan myös muita kehon kipupisteitä.

Yleistietoa siitä, Miten Mobilatia käytetään ja Miten Mobilat toimii, löytyy Miten Mobilat auttaa -sivuilta.

Vamman synty
Hoito ja venyttelyohjeet
Ennaltaehkäisy


Vamman synty

Liukastuminen tai kaatuminen voi aiheuttaa polvea tukevien lukuisten nivelsiteiden venähdyksiä. Polven kipu voi tuntua polven ympärillä epämääräisenä. Joskus polven ylikuormitus saattaa tulehduttaa polvea liikuttavien lihasten jänteitä.

Pitkittynyt polvikipu voi johtua polven sisäisten kudosten vauriosta. Esimerkiksi polven nivelkierukka saattaa olla vaurioitunut ja haitata polven toimintaa. Myös polvinivelen rustopinnan kuluminen aiheuttaa rasituskipua, ongelmia polven liikkuvuudessa ja särkyä.


Hypyt kuormittavat polven lihaksia ja niveliä voimakkaasti.

Sivun yläreunaan >


Hoito ja venyttelyohjeet

äkilliseen tai akuuttiin kipuun parasta hoitoa on 3 K:n ensiapu: kompressio joustavalla siteellä, kylmä ja kohoasento. Kylmähoitoa jatketaan 1-2 tunnin välein 20 -30 minuuttia kerrallaan 1-2 vuorokautta.

Kipeytynyttä polvea kannattaa pitää levossa muutaman päivän, hoitaa paikallisesti särkyvoiteella ja okkluusiosidoksella. Tarkat ohjeet särkyvoiteen käytöstä ja okkluusiosidoksen tekemisestä löytyvät sivulta Miten Mobilatia käytetään.

Kivun hellittäessä kannattaa aloittaa varovainen polvea liikuttavien lihasten aktivointi ja lihasharjoitukset. Polvea voidaan harjoittaa kuntopyörällä ja alaraajoihin kohdistetuilla kuntosaliharjoitteilla. Polvea liikuttavia lihaksia voi myös venytellä varovaisesti, sopivia venyttelyliikkeitä löytyy Venyttelyoppaan kokonaisuudesta Alaraajat.

Sivun yläreunaan >


Ennaltaehkäisy

Polvea liikuttavien lihasten joustavuuden ja voiman parantaminen suojaa polvea vammautumiselta ja polvi kestää paremmin kuormitusta. Kehon ylipainon välttäminen vähentää riskiä polven ylirasitustiloihin. Monipuoliset liikuntalajit, kuten uinti ja pyöräily ovat hyviä polvivammoja ennaltaehkäiseviä liikuntamuotoja. Niissä myös polviin kohdistuva rasitus on vähäinen.

Sivun yläreunaan >