Mobilat
Miten Mobilat auttaa?
Missä kipu on?
Niska
Olka
Ranne
Kyynärpää
Selkä
Reisi
Polvi
Sääri
Nilkka
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Tällä sivulla kerrotaan kyynärpään alueen kipujen synnystä, vammojen ennaltaehkäisystä sekä hoidosta venyttelyohjeineen. Missä kipu on -linkistä tai kuvasta pääsee tarkastelemaan myös muita kehon kipupisteitä.

Yleistietoa siitä, Miten Mobilatia käytetään ja Miten Mobilat toimii, löytyy Miten Mobilat auttaa -sivuilta.

Vamman synty
Hoito
Ennaltaehkäisy


Vamman synty

Kyynärpään alueella olkaluun sivunastaan kiinnittyvät kyynärvarren lihakset. Jatkuva, pitkään kestänyt lihasten ja kiinnityskohdan ylikuormitus aiheuttaa tulehduksen kyynärpään ulko- tai sisäpuolelle. Kipu kyynärpäässä pahenee, kun käsi painetaan nyrkkiin. Joskus kipu säteilee kyynärvarteen.


Hoito

Vamman synnyttyä akuutissa vaiheessa lepo, tulehdusta alentava lääkitys ja paikalliset tulehdussärkyvoiteet helpottavat oireita. Kipeytyneen kyynärpään hoitoa voi tehostaa okkluusiosidoksella. Lisätietoja paikallishoidosta ja Mobilatista löytyy sivuilta Miten Mobilat auttaa.


Myös kotityöt, kuten maton tamppaus kuormittavat kyynärvarren lihaksia.


Oikeanlainen kylmähoito vähentää kipua ja alentaa tulehdusta. Tarkemmat ohjeet löytyvät uuteen ikkunaan aukeavasta linkistä Kylmähoito.

Kun kipu kyynärpäässä on hellittänyt, aloitetaan aktiivinen venyttely ja lihastoiminnan palauttaminen. Asteittaista käden puristusvoiman ja rannetta liikuttavien lihasten voimaa lisäävää harjoittelua tehdään useita kertoja päivässä.

Lisätietoja hoidosta ja aktiivisia lihasharjoitteita löytyy Kyynärpään ja ranteen hoito-oppaasta, jonka voi myös helposti tulostaa.

Sivun yläreunaan >


Ennaltaehkäisy

Rannetta liikuttavien lihasten aktiivinen harjoitus ja kyynärvarren lihasten joustavuuden ylläpitäminen venyttelyharjoituksilla ennaltaehkäisevät vaivojen syntyä. Työergonomia parantuu hankkimalla tarvittavat rannetta tukevat apuvälineet.

Työn tauottaminen on tärkeää. Taukojen aikana kannattaa rentouttaa ja ravistella käsiä, jolloin verenkierto paranee ja aineenvaihdunta vilkastuu. Näin ehkäistään kyynärpään ylikuormittumista.

Sivun yläreunaan >