Miten Mobilat auttaa?
Missä kipu on?
Ajankohtaista
Venyttelyopas
Hyvä tietää Mobilatista


Työpaikan sählyvuoro on riskialtis hetki

Mukaansatempaavassa ja vauhdikkaassa sählypelissä loukkaantumiset ovat yleisiä. Oikea tekniikka ja omien rajojen tunnistaminen eivät vie pelinautintoa, mutta auttavat välttämään ikäviltä loukkaantumisilta.

Sähly on harrastajamäärissä mitattuna yksi nopeimmin kasvavista liikuntamuodoista. Laji on saavuttanut kaikki yhteiskunta- ja ikäryhmät. Koululaisten ja opiskelijoiden ohella lajia harrastavat erityisen innokkaasti lukuisat työpaikkaliikuntaryhmät, joihin niin sanottu puulaakisähly on tullut jäädäkseen.

Sosiaalinen ja jännittäviä pelitilanteita tarjoava laji ei vaadi harrastajapelaajilta paljoa opettelua, ja se on tehokasta ja reipasta liikuntaa. Kevyet pelivälineet tasaavat pelaajien taitoeroja. Sähly vaatii kuitenkin kovaa kuntoa joten se saattaa olla aloittelijalle rankka laji. Tästä syystä myös loukkaantumisvaara on melko suuri: erityisesti nilkan nyrjähdykset ja lihasvammat ovat tyypillisiä pelitilanteessa sattuvia tapaturmia.

Tunnista riskit jo etukäteen

Erityisen suuren riskiryhmän muodostavat liikuntaan tottumattomat keski-ikäiset, jotka osallistuvat työpaikan puulaakiotteluihin ”tosimielellä” unohtaen, etteivät he ole enää samassa kunnossa kuin vuosikymmen takaperin. On tärkeätä muistaa ottaa huomioon omat taidot, kunto ja oikeanlainen tekniikka. Pelitilanteessa myös sääntöjen ja terveen järjen noudattaminen suojaavat haavereilta.

Kaikkia vammoja on tietenkin mahdotonta ennaltaehkäistä, mutta lajiin liittyvien riskien ja ensiavun tuntemus on merkittävä askel kohti turvallisempaa harjoittelua. Myös hyvä alku- ja loppuverryttely ovat tärkeä osa sählyharrastusta ja lihasvammoilta suojautumista.

Valtaosa lajin vammoista tapahtuu kiivaissa pelitilanteissa. Yleisimmin tapaturma kohdistuu alaraajoihin: polveen, sääreen tai nilkkaan. Tyyppivamma on nyrjähdys, venähdys, ruhje tai mustelma. Kontakti vastustajaan altistaa tapaturmille: esimerkiksi vastustajan maila voi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa. Aktiivisille pelaajille syntyy myös rasitusvammoja, etenkin alaraajoihin.

Tapaturma kentällä – mikä avuksi?

Jos esimerkiksi nilkka nyrjähtää pelin tiimellyksessä, on toimittava ripeästi ja pidettävä pää kylmänä. Oikea ensiapu koostuu kolmen K:n periaatteesta: kylmästä, kompressiosta ja kohoasennosta.

Vammakohtaa tulee välittömästi tapaturman jälkeen hoitaa jääpussilla tai kylmäpakkauksella (kylmä) ja puristaa voimakkaasti esimerkiksi omalla kädellä tai joustavalla siteellä (kompressio). Samalla kipeä alue tulee nostaa kohoasentoon (koho).

Kylmähoidossa on oleellisen tärkeää hoidon riittävä kesto ja se, että vaikutus ulottuu myös syviin lihaskudoksiin. Tällöin kylmäsuihkeet ja iholle levitettävät kylmägeelit ovat riittämättömiä. Jääpussi tai kylmäpakkaus toimii parhaiten. Kylmäkompressiota ei tule kuitenkaan pitää yhtäjaksoisesti paikallaan liian pitkään.

Lievät vammat voi yleensä hoitaa itse. Lääkärikäynti on suositeltavaa, mikäli vammautunut alaraaja turpoaa huomattavan paljon tai jalalle varaaminen tuntuu tuskalliselta. Asiantunteva lääkäri varmistaa diagnoosin ja antaa oikeat kuntoutus- ja liikuntaohjeet.

Vamman jälkihoito

Jälkihoidossa lepo on ensisijaisen tärkeä: paluu sählykentälle – tai muun liikunnan pariin – tulisi tehdä vasta kun vamma on todella parantunut.

Tauko urheilusta ei kuitenkaan tarkoita täydellistä liikuntakieltoa. Päinvastoin: mm. nivelsiteiden vauriot voidaan usein hoitaa ilman leikkausta tehokkaalla kuntoutuksella. Esimerkiksi venähtänyttä nilkkaa tulee liikutella aktiivisesti, aluksi nilkkaan varaamatta. Jos nivelside on revennyt, on kuntoutuksen ajan käytettävä nilkkatukea tai teippausta, joka estää repeämäalueen liiallisen venyttämisen.

Kivun lievitys

Lievätkin alaraajavammat saattavat olla kivuliaita. Paikallisesti käytettävät särkyvoiteet, kuten Mobilat, ovat hyvä vaihtoehto suun kautta nautittaville tulehduskipulääkkeille. Paikallishoitoa käyttämällä voidaan muun muassa vähentää suun kautta nautittavien tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia, kuten maha-suolikanavan ärsytystä.

Särkyjä ja turvotusta voidaan lievittää tehokkaasti myös hengittämättömän lääkesidoksen, okkluusiosidoksen, avulla. Särkyvoidesidoksessa tulee käyttää emulsiota, sillä geeli ei sisältämänsä alkoholin vuoksi sovellu tähän käyttöön. Sidoksen tarkoituksena on tehostaa lääkevoiteen vaikutusta ja se toimii hyvin esimerkiksi yön ajaksi laitettuna.

Takaisin Ajankohtaista-sivulle